Farkoster

Målning av ett dårskepp.
Sebastian Brants "Der Narrenspiegel, das gros Narrenschiff" Anno 1494.

Dårskeppet.

Denna blogg handlar om farkoster. Olika sorters farkoster är nämligen något jag har stött på under hela mitt liv som bilmissbrukare. Så här skrev Michel Foucault om en farkost kallad dårskeppet i avhandlingen: Vansinnets historia.

Dårskeppet
”En ny företeelse dök upp i renässansens fantasivärld och skulle snart inta en framträdande plats. Det var dårskeppet, en underlig drucken farkost som glider längs med Rhenlandets floder och de flamländska kanalerna. Detta Narrenschiff är uppenbarligen en litterär komposition som säkerligen lånats från argonauternas gamla diktcykel (Argonauterna: deltagarna i den på skeppet Argo under Jasons ledning företagna resan då det gyllene vädursskinnet skulle hämtas. grekisk mytologi). Denna hade ju nyligen återfått liv och ungdom bland de stora mytologiska temata; man hade nyss gett den institutionell gestalt i Bourgogne. Det är på modet att komponera dessa skepp vilkas last av imaginära hjältar, av etiska modeller eller av sociala typer, stiger ombord för en lång symbolisk resa som, om den inte skall tillföra dem lyckan, åtminstone skall uppenbara deras ödes anlete.”
 
Michel Foucault, Vansinnets historia under den klassiska epoken, Arkiv förlag 1986

Hur vet jag om den farkost jag färdas i motsvarar det jag kan förvänta mig av den? Det är en filosofisk tankegång som också kan appliceras på själva livet; hur vet jag att min kropp motsvarar det jag kan förvänta mig av den? Det är ändå en kropp som varit med om en hel del. Svaret är enkelt, det vet jag inte. Från den ena dagen till den andra kan jag drabbas av en massiv stroke som slår ut min hjärnkapacitet och förvandlar mig till ett vårdbylte, i bästa fall. I sämsta fall dör jag. Och om jag vill undgå alltför närgångna tankar på min nära förestående död och köper en lyxsportbil för flera hundra tusen kr, så har jag inte en aning om den motsvarar de förväntningar som den borde infria. Det enda jag vet är att jag kommer att vara nöjd med den. Jag har ju betalat så mycket pengar för bilen att jag inte har råd att vara missnöjd. Detta dåraktiga tillvägagångssätt är utgångspunkten för min blogg om farkoster. Och jösses vilka farkoster jag haft! Och förväntningar. Men hur många farkoster har motsvarat mina förväntningar? De flesta faktiskt men det finns en del som inte motsvarat förväntningarna överhuvudtaget. Om det ska jag blogga.

4 kommentarer

 1. Everything is very open with a clear description of
  the challenges. It was definitely informative. Your site is very helpful.
  Many thanks for sharing!

 2. Hi everybody, here every one is sharing these experience, thus it’s fastidious to read this webpage, and I used to pay a quick
  visit this weblog daily.

 3. Hello! This is my first visit to yyour blog!
  We are a team of volunteers and starting a new initiative
  in a community in the same niche. Yourr blog prtovided us beneficial information tto woek on. You have done a wonderful job!

Kommentarer är stängda.